Futball stadion irányítása

Futball stadion irányítása

A magyar labdarúgó klub, a DVTK otthoni stadionja 2018-ban elnyerte az Év Stadionjacímt, és 7 mini- szerver otthona is egyben. A Loxone technológiának köszönhetően nagyon különleges hely lett a különféle rendezvények számára.

A projektet eredetileg egy másik rendszer valósította volna meg. Bár már folyamatban volt az előkészületek, a befektetőnek mégis más alternatívát kellett keresni. Alapvető követelmény volt, hogy az egész stadiont egyetlen rendszer irányítson – függetlenül attól, hogy a reflektorok, az öltözőben lévő fény vagy a bemondók technológiája. A projekt megvalósítója megmutatta az ügyfél számára, hogy ez lehetséges a Loxone segítségével, és számos más funkciót is felvehet. Ezért a befektető hosszú ideig nem habozott megváltoztatni az eredeti rendszert Loxone-ra. A fő okok a következők voltak:

A már meglévő elektromos instalációt olyan funkciókhoz használták, mint a világítás vezérlése, az elektromos áram és a hőmérséklet mérése, a csatorna rendszerek melegítése és hasonló egyebek.

A futballpálya világítása sokkal többet tud

A futballpályát olyan eseményekre használják, mint például: edzés, a Magyar Nemzeti Liga mérkőzései, mérkőzések televíziós vetítései , UEFA mérkőzések stb. Mindezen eseményekhez különféle típusú világítás szükséges.

A reflektorfény-rendszeren kívül a stadion minden más lámpája be van építve a Loxone épületirányítási rendszerébe. A lámpák a mozgásérzékelőknek köszönhetően aktiválódnak, pl. WC-kben, a büfé területén és folyosókon. A megvilágítási hangulatot játékosok, edzők vagy akár karbantartási munkák is megváltoztathatják egy egyszerű érintéssel.

A DVTK rajongói a stadion körül is megtudhatják, hogy edzés vagy mérkőzés zajlik éppen. Eseménytől függően a kültéri világítás hangulati beállítása is megváltoztatható.

Hőmérséklet szabályozás és fűtés

Az ereszcsatorna rendszerek integrált fűtése a stadion tetején

A DVTK futballstadion tetején fűtött csövek vannak, amelyek megakadályozzák a jégképződést. Ha jég képződne a csatorna eldugulna. A fűtés automatikusan elindul, amint fennáll a fagyveszély. A futballstadion üzemeltetőjének már ezen nem kell aggódnia.

Fűtésvezérlés a kapcsolókban és a tető alatt is

A futballstadion kapcsolói nem csak egy helyiségben vannak, hanem az egész épületben vannak elosztva. A reflektorok közvetlenül a tető alatt helyezkednek el. Ha a hőmérséklet meghalad egy bizonyos határértéket, akkor a szükséges intézkedéseket automatikusan megtörténnek.

A megfelelő működéshez szükséges összes alkatrészt a működési időtől függően felmelegítik. Alacsony hőmérsékleten a kapcsolók ismét ki vannak téve a fagynak. Ezt a problémát úgy oldják meg, hogy az egyes kapcsolókban hőmérsékletszabályozást valósítanak meg.

A kapcsolókba hőmérséklet-érzékelő, egy kis ventilátor és fűtőberendezés be van építve. Ha az egyik szekrény hőmérséklete a beállított hőmérséklet alá esik, akkor a fűtés automatikusan bekapcsol, és fordítva, ha a hőmérséklet túl magas, elindul a szellőzés.