Modern háztartás története

A modern háztartás története

Az intelligens ház előnyeit már biztosan ismeri, bemutatjuk a szituációs modellt ahol képzeljen el egy 4 tagú család életét.

A valóban intelligens ház fő célja nemcsak a csatlakozók és távirányítók vezérlése. A valódi lényeg az összes alrendszer automata vezérlése ( fűtés, rekuperáció, megvilágítás) az ön preferenciái alapján. Az intelligens ház képes önálló döntéseket hozni akkor is, ha a házban nincs senki sem. Döntéseikor a mindennapi szokásokból és a lakók egyéni szükségleteiből indul ki. Az összes technológiát egy elem vezérli és nem történik olyan helyzet, amikor egyszerre bekapcsol a fűtés és a klimatizáció is.

Reggel

Hajnal 4 óra van és a ház ébresztéshez készülődik

Situačný model - ráno

A szülők 5:30-kor ébrednek. Az energia költségek csökkentése és a jobb alvás biztosítása miatt éjjelre csökkentett hőmérséklet van aktiválva. A rendszer tudja, hogy a kinti hőmérsékletre való tekintettel milyen idő alatt képes kifűteni a kívánt helyiségeket. 4:30 a rendszer bekapcsolja a fűtést a fürdőszobában és konyhában, azaz olyan helyeken ahol tartózkodni fog. 5:10-kor automatikusan elfordulnak a lamellák, amivel a helyiségbe elegendő fény jut, ami a természetes ébredés alapvető tényezője. 5:20-kor aktiválódik a multimediális rendszer, amikor halk zene indul be- vége a kellemetlen ébresztésnek! A kívánt időben 5:30 már felébredt és következik a fürdőszobában való tisztálkodás ideje.

A fürdőszoba már kellemesen meleg. A mozgásérzékelő érzékeli jelenlétét a fürdőszobában és automatikusan beindítja kedvenc rádióállomását, ahol épp az időjárást jelentik.  A reggeli tisztálkodás után átmegy a konyhába, melynek hőmérséklete igény szerinti. A konyhában levő érzékelő felismeri jelenlétét és automatikusan bekapcsolja a rádiót. A gyerekeknek természetesen nem kell ilyen korán kelniük. Az ébresztés folyamata azonos, de egy órával később történik.

Situačný model - den

Távollét

Nappal a ház saját magáról gondoskodik

Ismeri az ünnepeket, munkanapokon vagy a naptár szerinti eseményekkor tudja, hogy mikor aktiválja a „távollét“ módot és tudja, mikor lesz egész nap otthon. Következik a ház elhagyása. Távozáskor gyakran megfeledkezik az ablakot bezárni vagy a fényeket lekapcsolni, esetleg az autóban azon töpreng, hogy kikapcsolta-e az adott berendezést. Vége a felesleges gondoknak! A távozást a kapcsolóra való tripla kattintással indítja el, amely az ajtó mellett található. A fények automatikusan kikapcsolnak, és ha valamilyen ablak nyitva marad, üzenetben vagy telefon által értesítést kap. Távozáskor természetes a biztonsági riasztó bekapcsolása. Bekapcsol a „távollét” mód, amelyben ki van kapcsolva a melegítő, nehogy feleslegesen tárolja a melegvizet és le van húzva, vagy ki van kapcsolva a fűtés is.

10:00 órakor futár csönget. A hozzáférhető rendszernek köszönhetően kinyitotta a futárnak a garázskaput, aki otthagyja a csomagot. A futár mozgását és tevékenységét a kamerarendszeren keresztül távolról figyelheti. A futár távozásakor ismét bezárja a kaput.

Kellemetlen helyzet következik be. Reggeli után a mosatlan edényt betette a mosogatógépbe, amelyben elrepedt a vízcső. Az érzékelő szivárgást észlel, amivel automatikusan kikapcsolja a vizet és megakadályozza nagyobb károk keletkezését. Minderről természetesen értesítést kap.

Hazatérés

A ház felkészül a délutáni hazatérésre

Situačný model - návrat domov

Általában 16:00 óra után érkezik haza. Időben felkészül a „jelenlét” módra. Ismét bekapcsol a bojler, hogy biztosítva legyen a melegvíz. A napfény állásának és érzékelők szerinti külső hőmérséklet adatainak ismeretével automatikusan úgy fordulnak a lamellák, hogy a helyiségbe bejusson a napfény, amely segít felmelegíteni a szobát a kívánt hőmérsékletre- ingyen.

A munkában nehéz napja volt és jól esne egy wellness. Úton hazafelé már aktiválja a szauna felmelegítését, amely a hazaérkezéskor készen áll már. Elég hozzáérinteni a chipet és a biztosító rendszer automatikusan kikapcsol.

Situačný model - noc

Este

A ház alváshoz készül

Sötétedéskor az árnyékolás automatikusan bezár, amivel biztosítva van a szükséges magánélet. Az egész ház felkészül az alvásra. Aktiválódik az „éjjel“ mód.  Hajnal 3 óra van és vécére kell mennie. Az ágy alatt elhelyezett érzékelő mozgást érzékel és elegendő fényt biztosít, amivel azonban nem ébreszti fel partnerét. A fürdőszobában bekapcsol a tompított lilás fény, ami nem kelti fel teljesen. A hálószobába való visszatérés után az összes fény kialszik és tovább aludhat.