Egy nap leforgása a modern háztartásban

Ahhoz, hogy weboldalunk látogatói még több tudásra tegyenek szert az okos otthonokról és jobban megérthetssék annak működését elkészítettünk Önöknek egy négy részes cikksorozatot. Mi történik éppen amikor az otthon lakói nem tartózkodnak a helyiségeiben vagy éppen alszanak?

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a nap első fázisát egy modern háztartásban, az „Ébredést“.

Ébredés

1/4

Most reggel 5,30 van. A ház lakói 6,30-kor ébrednek. Az energiatakarékosság és az alváshoz megfelelő hőmérséklet biztosítása érdekében éjszaka az alacsony hőmérséklet funkció kapcsolódik be. Éjszaka, a nem használt helyiségekben a fűtés ki van kapcsolva. A rendszer tudja, hogy mennyi időbe telik a kifűtése, a megfelelő hőfokra való felmelegítése, tekintettel a külső hőmérsékletre és a lakók ébredési idejére. Az elektrotermikus fejek, melyekkel a fűtést szabályozzuk, lassan nyitódnak, hogy a meghatározott időre a házban kellemes meleg legyen.

Zobúdzanie

6,00 órakor a lamellák elfordításával az inteligens árnyékolás gondoskodik arról, hogy a hálószobába elegendő fény jusson és a nap sugarai által az ébredés természetes legyen. Ha a szoba nem keleti fekvésű, ebben az esetben az árnyékolás helyett a világítás funkciói lépnek működésbe. A rendszer egy gyengébb, halványabb fénnyel kapcsolja fel a lámpákat, majd a beállított ébredés idejével párhuzamosan ezek a fények egyre erősödnek. 6.10- kor a multimédia rendszer is aktiválódik. A kedvenc dal helyettesíti a kellemetlen ébresztőóra hangját. A bekapcsolódáskor először csak nagyon halkan, majd a hangerő egyre erősödik.. 6:15-kor a ház lakói ébren vannak és a reggeli rutin következik a fürdőszobában. A talajfűtés már egy ideje bekapcsolódott, tehát a padló kellemesen langyos.

A mozgásérzékelő érzékeli a mozgást a fürdőszobában. A jelzés és idő alapján a világításrendszer aktiválódik, melyben a halvány sárga fény intenzitása fokozatosan emelkedik. A mosdó melletti kapcsolóra kattintva a felhasználó átkapcsolhatja a világítás funkcióit az ő saját igényei szerint.

A reggeli rutin elvégzése után a konyháé a főszerep. A konyhában érzékelt mozgás aktiválja a multimédia rendszert. Az előre beállított rádioállomáson a reggeli híreket hallgathatják a nélkül, hogy bárki bármilyen utasítást is adott volna a rendszernek. A világítás és a hangrendszer a gyerekek szobáiban ki van kapcsolva, mert az „Ébredés“ funkciója náluk egy órával későbbre van állítva.

Zdroj: Návrh a konfigurácia inteligentnej elektroinštalácie použitím systému Loxone (Ortuta, 2020)

ikona tienenie

..még több információ az árnyékolásról

ikona ozvucenie

..még több információ a multimédia rendszerről

A következő cikkben egy modern háztartásban a nap második szakaszát írjuk le, amely a „Napi menet”. Ebben leírjuk a modern háztartás viselkedését abban az esetben, ha a lakosok otthon kívül vannak, azaz munkahelyen vagy iskolában.