Egy nap leforgása a modern háztartásban

Ahhoz, hogy weboldalunk látogatói még több tudásra tegyenek szert az okos otthonokról és jobban megérthetssék annak működését elkészítettünk Önöknek egy négy részes cikksorozatot. Mi történik éppen amikor az otthon lakói nem tartózkodnak a helyiségeiben vagy éppen alszanak?

Ebben a cikkben a nap második fázisát mutatjuk be részletesen Önöknek. Ebben a fázisban leírjuk, hogy működik az okos otthon amikor a lakók házon kívül vannak, tehát munkában vagy iskolában.

Napközben

2/4

A munkanapok, ünnepek és különleges alkalmak tudatában a rendeszer a jelzés megadása utána a lakás elhagyásakor (kódolás) tudja, hogy a lakótérben nem tartózkodik senki. Ellenőrzi az ablakokat (a mágnesek alapján), kikapcsolja az összes lámpát és bekapcsolja a biztonsági rendszert. Ha a lakók munkában és iskolában vannak nem szükséges tartani a melegvizes tartalékokat és a házat fűteni. Az energiatakarékossághoz a rendszer hozzásegít a bojler kikapcsolásával és minden olyan háztartási gép áramtalanításával is ami nem szükséges a háztartás menetéhez, ezt nevezik „Távolléti“ rezsimnek.

11.20 van és a futár éppen csenget. A beléptető rendszeren keresztül és az aplikáció segítségével  az Ön távollétében is biztosított a kommunkáció. A futárnak ki tudja nyitni a garázskaput és a csomagot a garázsban hagyhatja. Mindezt szemmelkövetheti a kamerarendszer segítségével és a kép streamelésével a telefon aplikációjába az aktuális helyzetet is nyomon követheti a házban. Miután a futár otthagyta a csomagot és elhagyta a házat  a garázskapu ismét bezárodik.

inteligentný videovrátnik
ochrana pri úniku vody

Reggel, az indulás előtt a mosogató gép be volt kapcsolva. A mosogatógép vízellátására szolgáló gumicső a mosogatás közben szétrepedt. A vízérzékelők helyes elhelyezése következtében ( a mosogatógép alatt) arról, hogy a víz szivárog Ön figyelmeztetést kap az aplikáción keresztül, ezt megelőzöen a fő vízvezeték automatikusan kikapcsol.

Zdroj: Návrh a konfigurácia inteligentnej elektroinštalácie použitím systému Loxone (Ortuta, 2020)

A következő cikkben a harmadik fázist az ún. „Hazaérkezés és elalvás“ funkcióit részletezzük. Az első részében a modern ház felkészülését a hazaérkezésre mutatjuk be. Majd a második részben pedig, hogy hogy tudja még kellemesebbé tenni környezetünket és hogy tud biztosítani nagyobb biztonságot és magánszférát az otthon lakóinak éjszaka is.

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, ne habozzon és tudjon meg még több információt blogunk előző cikkéből.