A nap folyamán egy modern háztartásban.

Ahhoz, hogy weboldalunk látogatói még több tudásra tegyenek szert az okos otthonokról és jobban megérthetssék annak működését elkészítettünk Önöknek egy négy részes cikksorozatot. Mi történik éppen amikor az otthon lakói nem tartózkodnak a helyiségeiben vagy éppen alszanak?

Ebben a cikkben az okos otthon harmadik fázisáról írunk. Ebben a fázisban leírjuk az okos otthon felkészülését a hazaérkezésünkre a munkából vagy az iskolából. A második felében a cikkünek hogy hogy tudja a rendszer még kellemesebbé tenni környezetünket és hogy tud biztosítani nagyobb biztonságot és magánszférát az otthon lakóinak éjszaka is.

Hazaérkezés

3/4

Az előre beállított hazaérkezés ideje 16.00 óra. Érkezésünk előtt a rendszer, a víz felmelegítéséhez szükséges idő előtt bekapcsolja a „Jelenlét“ rezsimét. Ekkor a bojler is újra bekapcsol, amivel a melegvíz ellátását biztosítja a munkából és iskolából hazaérkező lakók számára. A beépített szenzorok segítségével a rendszer megállapítja, hogy a külső hőmérséklet alacsonyabb, mint a rendszerben megadott, ezért megnyitja az elektrotermikus fejeket a radiátorokon, amivel biztosítja a kellemes meleget a lakók érkezésére.

Hazaérkezéskor csak annyit kell tennie, hogy egy NFC-chipet csatlakoztat a bejáratnál, amely lehetővé teszi a belépést és a biztonsági rendszer ki van kapcsolva.

NFC code touch

Hazaérkezéskor csak annyit kell tennie, hogy egy NFC-chipet csatlakoztat a bejáratnál, amely lehetővé teszi a belépést és a biztonsági rendszer ki van kapcsolva.

Zdroj: Návrh a konfigurácia inteligentnej elektroinštalácie použitím systému Loxone (Ortuta, 2020)

ikona-teplota

...még több információ a hőszabályozásról

ikona pristup

...még több információ a beléptető rendszerről

Elalvás

Az lamellák, redőnyök, az árnyékolók automatikusan lehúzodnak, ezzel is biztosítva a magánszférát. Az „Éjszakai“ rezsim aktiválódik, amikor is a szobák hőmérséklete alacsonyabb, biztosítva ezzel a pihentető alvást. Ebben a rezsimben a biztonsági rendszer is be van kapcsolva „Stay-home“ funkcióban a földszinti szenzorokkal. Az alsó szinten elhelyezkedő helyiségeket az éjszaka folyamán nem használjuk, ezért téves riasztás sem történhet.

Éjjel 2 órakor a család egyik tagjának a fürdőszobába kell menni. Amint felkel az ágyból, mozágsa a szenzorok által érzékelt. Ezek a érzékelők az ágy alatt helyezkednek el egy LED szalaggal az ágykeret belső részén, melynek fénye nem zavarja mások álmát. A folyosón észlelt mozgásunk alapján a lámpa felkapcsol és a legalacsonyabb intenzitással világítja utunkat a fürdőszoba felé. Ugyanez vonatkozik a fürdőszoba fényeire is. Miután visszatértünk a hálószobába a rendszer a villanyokat automatikusan lekapcsolja.

Zdroj: Návrh a konfigurácia inteligentnej elektroinštalácie použitím systému Loxone (Ortuta, 2020)

ikona osvetlenie

...még több információ a világításról

ikona alarm

...még több információ az ingatlan biztosításáról

A következő cikkben a „Szabadság“  funkcióról olvashatnak. Arról, hogy működik és hogy védi az okos otthon az ingatlant hosszabb távollét idején.

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, ne habozzon és tudjon meg még több információt blogunk előző cikkeiből, melyekben leírtuk az okos otthon funkcióit egyes fázisokban, mint például az „Ébredés“ vagy abban az esetben amikor a lakók munkában esetlegesen iskolában vannak.